THE ORPHAN BRIGADE – TO THE EDGE OF THE WORLD

‘The Orphan Brigade’ was de roepnaam voor de ‘First Kentucky Brigade’, een groep van militaire eenheden die vanuit Kentucky werd gerecruteerd om voor de Confederale Staten van Amerika te vechten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Die naam werd in 2013 ook gerecupereerd door drie Amerikaanse topmuzikanten die zich verenigden om folk- en Americana-nummers op te nemen.

“Soundtrack To A Ghost Story” was vier jaar geleden het eerste album van ‘The Orphan Brigade’, de formatie met singer-songwriter en topproducer Neilson Hubbard, rootsmuzikant Ben Glover en singer-songwriter Joshua Britt. Op die plaat groepeerden ze traditionele folkliedjes met gospelsongs en heuse soldatenmarsen, refererend naar de culturele geschiedenis van de staat Kentucky.

In 2017 volgde een tweede plaat van ‘The Orphan Brigade’ onder de titel “Heart Of The Cave”, een album dat in 2500 jaar oude grotten onder de Italiaanse stad Osimo werd opgenomen en waar o.a. Will Kimbrough, Gretchen Peters en Heather en Kris Donegan aan meewerkten. In de songs op dat album vertelden ze over de geschiedenis, het leven en de dood in die oude Italiaanse stad.

Nu verschijnt het derde album “To The Edge Of The World” waarin de geschiedenis van Noord-Ierland onder de loep wordt genomen in veertien nummers die allemaal door het trio Neilson Hubbard, Ben Glover en Joshua Britt werden gecomponeerd. Voor de opname werd echter weer een beroep gedaan op een hele serie gastmuzikanten, waarvan de van Ierse roots voorziene singer-songwriter John Prine, Barry Kerr, ‘The Henry Girls’ en Danny Mitchell de bekendste namen zijn.

De songs op deze plaat zijn voornamelijk traditioneel klinkende folkliedjes over de woeste en wilde Antrim-kust en de ruwe bonkende zee in Noord-Ierland, het thuisland van ‘The Orphan Brigade’-lid Ben Glover. De vele legendes en verhalen over verloren liefdes vormden de inspiratiebron voor de liedjes op dit album, songs die op locatie werden geschreven in kasteelruïnes, op de klippen van de kust, op de stranden langs de zee en zelfs aan boord van een vissersboot. Het nieuwe album werd opgenomen in de ‘St. Patrick Church Of Ireland’ in Glenarm, County Antrim, een in 1465 opgericht Franciscaner bedevaartsoord in Noord-Ierland.

Een selectie van de beste songs op “To The Edge Of The World” bestaat uit de nummers ”Mad Man’s Window”, single “Banshee” (zie video), het melodieuze “Under The Chestnut Tree”, het mythologische “Children Of Lir” en het schitterend door Ben Glover gezongen nummer “Captain’s Song (Sorley Boy)” met ‘The Henry Girls’ en John Prine in de vocale begeleiding. Verder kunnen we optimaal genieten van de Americana-ballad “Isabella” over de geest van Lady Isabella Shaw die door haar man werd opgesloten in een kasteel omdat ze een dochter in plaats van een zoon had gebaard.

Daarna switcht het trio naar meezingbare gospel in het nummer “St. Patrick On Slemish Mountain” en er duiken nog wat meer geesten op in het nummer “Black Nun” over de Ierse profetes Julia McQuillan. De eindeloos meanderende wegen en rivieren in het landschap van Noord-Ierland vormden de inspiratiebron voor de albumafsluitende song “Mind The Road”. Het trio van ‘The Orphan Brigade’ heeft op dit derde album alweer op indrukwekkende wijze een historische locatie in het middelpunt van de belangstelling geplaatst. We zijn dan ook nu al zeer benieuwd waar het volgende album van deze formatie zal worden opgenomen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video